L'Esport en l'Edat Escolar

L'àrea d'Esports del CIM té, entre altres, la responsabilitat de vetllar per a què tots els fillets/es entre sis i dotze anys, així com els/les al·lots/es entre els 12 i 16 anys puguin gaudir de l'esport i l'activitat física.
El programa EEE esdevé una importància considerable en l’esport menorquí, ja que l’esport en l’edat escolar és un dels pilars fonamentals per assegurar un bon creixement per a les persones.

 

L'Esport en l'Edat Escolar

El Consell Insular de Menorca desenvolupa el programa de l’Esport per a l’Edat Escolar, dirigit a tots aquells fillets i filletes d'entre 6 i 16 anys, amb la col·laboració de les delegacions esportives de l'illa. L’objectiu principal és el foment de l’activitat física i l’esport entre els escolars de Menorca.


Aquest programa compta amb el treball d'un gran grup de professionals que cerquen que els escolars tinguin un aprenentatge, de qualsevol esport, sota uns valors educatius i socials que els permetin viure amb més harmonia.


Competicions, promocions i trobades de més de 20 modalitats esportives es duen a terme mitjançant 3 grans blocs: Xala Jugant (promocions als centres escolars i trobades entre centres), l'Esport Unificat (competicions entre diferents clubs esportius) i Xala a la Natura (activitat física i esportiva dels escolars a l'aire lliure).


L'esport s'entén com un aprenentatge mitjançant el joc en les diferents disciplines esportives a la vegada que es dóna l'oportunitat als escolars de poder ser futurs/es esportistes tant d'oci com de competició, o fins i tot arribar a l'elit.


Hem arribat a tenir al voltant de 8.000 usuaris del programa de L'Esport per a l'Edat Escolar a Menorca.


Competició escolar

Final insular 2013 Karate

Es basa en diferents activitats que organitzen les federacions amb els seus respectius clubs i que serveix d’enllaç directe entre l’esport federat i l’esport en edat escolar. Les principals activitats són les fases insulars, en les que competeixen en les diferents proves tots els esportistes, i de les quals surten els millors esportistes federats en edat escolar. Aquestes fases es realitzen en les diferents categories: benjami, aleví, infantil i cadet.


D’aquí surten els esportistes amb dret a la participació a les fases Balears, que es realitzen un cop a l’any, i que enfronta als esportistes de cada illa, per modalitat, sexe i categoria. Les categories establertes per a aquesta competició són infantil i cadet.


- Fases Insulars
- Fases Balears 2017
- Fases Balears
- Campionat d'Espanya


En total 5.782 al·lots i al·lotes de Menorca entre 6 i 16 anys han participat en el Programa L'Esport en l'Edat Escolar que l'àrea d'esports del Consell de Menorca amb la col·laboració dels clubs esportius de l'illa ha organitzat durant el curs 2016-17. S'han realitzat competicions en 20 esports a les categories:

    - benjamí, amb 1095 participacions
    - aleví, 1239
    - infantil, 1267
    - cadet, 723.

    A més, per primera vegada s'ha afegit la modalitat d'iniciació, menys competitiva, per mostrar als més petits els diferents esports. Ha tingut 825 participacions. Si estas interessat en aquesta informació pots accedir a les notícies de menorcailladelesport.

 

Tot i que el futbol és l'esport amb més participants ha estat la pràctica del bàsquet la que més ha augmentat entre els al·lots i les al·lotes de Menorca que aquest curs 2016-17 han format part del programa. Més informació a la web menorcailladelesport

 

Totes aquestes dades es recullen en la Memòria del programa L'Esport en l'Edat Escolar 2016-17 que elabora l'àrea d'esports del Consell de Menorca.

Memòria del programa L'Esport en l'Edat Escolar 2016-17 


Xala jugant

 

Aquest programa es basa en promocions esportives d'entre sis i nou esports que s'ofereixen als centres escolars. Consisteixen en sessions d’aprenentatge amb material adequat a l'edat, dins l'horari escolar i amb trobades intercentres, algunes de les quals tenen una continuïtat com ara l'Atletisme Divertit que arriba fins al torneig nacional "Jugando al Atletismo".


Aquestes activitats les coordina i organitza el Departament d'Esports del Consell de Menorca junt amb les delegacions insulars dels esports que es promocionen.

Al darrer mes de curs escolar, amb totes les promocions i trobades acabades, s'organitza una gran festa multiesportiva, la Trobada final de Xala Jugant, dirigida a l'alumnat de 4t de primària.

- Atletisme Divertit 2017
- Final Atletisme Divertit 2017
- Trobada final Xala jugant 2017

Dins aquest programa s'inclouen dos activitats destinades a l'alumnat de Secundària destinades a promoure la pràctica esportiva i física entre l'alumnat del centres de Secundària de l'illa: Duatló i Cap a la Pista d'Atletisme.

Duatló i atletisme, de promoció a Secundària

Trobar-se i compartir activitats físicas amb altres centres, fomentar la pràctica esportiva al medi natural i l'activitat física com a eina de creixement personal i social, apostar per una pràctica multiesportiva, treballant competències motrius, socials, psicològiques i emocionals de forma integral, són alguns dels objectius que s'esperen conseguir amb aquestes activitats.


I tot açò s'emmarca dins el programa de valors a l'esport que la Conselleria d'Ocupació, projecció económica, Joventut i Esports du a terme per fomentar els valors de cooperació i autosuperació en els joves esportistes  


“Posam valors al Duatló”


El 2017 s'ha celebrat a Es Pinaret, Ciutadella, la segona edició d'aquesta activitat promocional en què han participat 185 alumnes de 4rt d'ESO dels Instituts Mª Àngels Cardona i Josep Mª Quadrado. 


Las proves, que es poden realizar de manera individual o per parelles, consistien en 750 ms. de carrera a peu, 900 ms. de carrera en bicicleta i 750 ms. de carrera a peu. 


No es tracta d'una activitat de competició, l'objectiu és aconseguir recòrrer, entre tots i totes les participantes, el major número de metres. El que es pretén es incentivar valors que permetin als joves participants conèixer-se millor, acceptar i respectar les capacitats i limitacions pròpies i alienes, sempre transmetent la importància de tenir esperit d’autosuperació i cooperació.


Aquesta activitat s'ha organitzat des del Departament d'esports del Consell de Menorca en coordinació amb la Delegació d'Educació a Menorca mitjançant els caps dels departaments d'Educació Fisica dels centres de secundària i la Delegació a Menorca de la Federació de Triatló de les Illes Balears que compta amb l'ajuda de Biosport.

- Activitat 2017


Cap a la pista d'atletisme


500 escolars de primer curs d'ESO de Menorca han participat en la primera edició del programa "Cap a la pista d'atletisme", organitzada per l'àrea d'Esports del Consell de Menorca a la pista d'atletisme de Maó el 2017.


Des de la Conselleria d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports i la Federació Balear d'Atletisme es fa una feina constant per dur a terme una pràctica esportiva enllaçada als valors. En aquestes jornades s'han treballat els valors de companyonia i honestedat i els mateixos alumnes van ajudar a avaluar els resultats dels seus companys.


Les proves realitzades han servit  com a adaptació i primer pas per participar en el programa "Divirtiéndose con el atletismo", de la Federació Espanyola.


Les jornades es van realitzar els dies 27, 28 i 29 de març amb l'objectiu de presentar a l'alumnat l'esport de l'atletisme i que tinguessin un primer contacte amb la pista com a espai esportiu, d'experiències i de diversió.


Es van presentar als joves les diferents disciplines atlètiques i van participar en:

- 50 metres llisos.

- 50 metres tanques.

- Llançament de pes.

- Salt de longitud.

- Relleus 4 x 200.


El Departament d'Esports del Consell aporta el material específic per al desenvolupament de les proves: tanques basculants, pesos, caixa de batuda de llargària i els testimonis per adaptar aquesta activitat a les edats dels participants.


A més, a cada centre de Secundària que participa el Consell els lliura una caixa de testimonis perquè puguin continuar amb la pràctica dels relleus en les seves classes. Enguany els centres han estat:


- Maria Àngels Cardona de Ciutadella

- Josep Maria Quadrado de Ciutadella

- Ntra. Sra. de la Consolació, de Ciutadella

- Cap de Llevant, de Maó

- La Salle de Maó

- La Salle d'Alaior

- Activitats 2017

Xala a la natura, esport a l'aire lliure

 

El programa "Xala a la natura" promociona entre els al·lots i les al·lotes de 2n a 6è de Primària de Menorca la pràctica d'esports fora de l'horari escolar i en contacte amb la natura. La illa és un lloc ideal per a l'activitat física i esportiva a l'aire lliure.


L'àrea d'Esports del Consell de Menorca, la Fundació per a l'Esport Balear, les Federacions Balears de Vela, de Piragüisme i d'Hípica i els clubs nàutics i hípics de l'illa organitzen i coordinen tres activitats: Vine a navegar, Vine a remar i Coneix el cavall.


La inscripció s'ha agilitzat el 2017 amb la posada en marxa d'un programa informàtic que des de la web www.menorcailladelesport.com facilita que les famílies apuntin als seus fills i filles sense necessitat de desplaçar-se fins a les seus del Consell Insular o els centres escolars.


En 2017 s'han ofert 758 places: 432 per a vela, 166 per a rem i 160 en hípica. Els escolars aprendran una nova activitat i els valors que la pràctica esportiva implica com la companyonia i el respecte als altres i a la natura.


Els objectius del programa "Xala a la natura" són:


Conèixer i xalar a la natura, tant en el medi aquàtic com el terrestre.

Respectar el medi ambient i compartir noves experiències amb els companys i companyes.

Transmetre l'afició al mar amb uns mitjans molt antics i nets com la vela i la piragua.

Adquirir els coneixements bàsics del cavall, el seu entorn i les modalitats de l'hípica.


Vine a navegar


Aprendre a navegar a vela és un esport senzill i divertit que ensenyarà als al·lots i les al·lotes a gaudir del mar, a conèixer els vents que empenyen la vela i a controlar perquè el vaixell els porti a la seva destinació. Menorca té llocs preciosos per gaudir d'aquesta activitat.


Vine a remar


Navegar a rem és un esport molt entretingut i fàcil d'aprendre. A Menorca hi ha una gran afició per la piragua o el caiac i els al·lots i les al·lotes aprendran les tècniques necessàries per mantenir-se i avançar pel mar sabent com moure els braços i el cos per estar segurs en la seva embarcació.


Coneix el cavall


Gaudir d'un passeig pel camp menorquí i la xarxa de camins rurals mirant el paisatge des de dalt d'un cavall apassionarà als al·lots i les al·lotes. Aprendran a tractar amb el cavall, a muntar-lo i a conèixer les seves modalitats com la Doma bàsica, Doma menorquina i Volteig. Diuen que aquests animals ofereixen un efecte molt positiu en els més joves i, a més, a Menorca hi ha una gran afició. El que es pot assegurar és que serà una divertida aventura que viuran acompanyats dels seus amics i els monitors del programa.


- Activitats


Xala a la natura Tríptic 2017


                          INTEGRASPORT


Totes aquestes activitats que desenvolupa l'àrea d'esports del Consell de Menorca destinats als escolars de l'illa tenen en compte el programa “Posam valors a l'esport” que treballa en la pràctica esportiva com a eina de transformació social i personal a partir del respecte a les persones i l'entorn de Menorca

Al període 2017-1018 s'oferirà una formació complementària al procés d'aprenentatge dels esportistes de les categories aleví, juvenil i cadet amb la col·laboració dels clubs de l'illa.

Les dades amb què la Conselleria d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports fa feina assenyalen la importància de desenvolupar accions integrades, no aïllades, perquè la responsabilitat de creixement dels joves esportistes és compartida per tot un col·lectiu. Per això, hi ha la necessitat de crear una eina de transformació de tot l'entorn que afavoreixi l'aprenentatge dels i les esportistes.


El projecte Integrasport preveu diferents actuacions:


1- Activitats per a esportistes:

Treball emocional, dinàmica de grups, cohesió d'equips, ...

2- Activitats per al personal tècnic:

Recursos didàctics.

3- Activitats per a mares i pares:

Treballs per a la relació entre aquests i els esportistes, entrenadors, ...

4- Activitats per fomentar els valors educatius a la competició:

Tercer temps.


Programa Integrasport que es desenvoluparà al curs 2017-2018. 

Memòria 2016-17
Memòria d'esports 2016-17

 
 
 
 
 
 
Compartir
 
Menorca, Illa de l'Esport
INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS