Integrasport, valors a l'esport

Amb l'objectiu de crear una eina de transformació de l'entorn esportiu que afavoreixi l'aprenentatge dels i les esportistes i faci de l'esport el millor vehicle de creixement personal, l'àrea d'Esports del Consell de Menorca va posar en marxa el programa "Integrasport: Posam Valors a l'Esport". 

 

Integrasport, valors a l'esport

- INTEGRASPORT CURS 2020/2021 -

 

El Servei d’Esports segueix apostant per Integrasport, havent posat en marxa la 4ª edició. Enguany el programa ha tingut molt bona rebuda entre els clubs esportius de l’illa, amb un total de 28 clubs adherits i 1064 esportistes.

 

El programa persegueix l’objectiu de contribuir a la salut, el benestar, el desenvolupament i creixement personal dels i les esportistes en edat escolar.

En aquest procés es considera necessari implicar els diferents agents que envolten l’esportista i afavorir-ne una major interacció i vincle, per tal de construir un model esportiu més saludable i comú.

 

Es treballa amb esportistes, coordinadors/es, entrenadors/es, famílies i també durant la competició. Amb cadascun d’ells es farà un treball específic en base a les necessitats.

 

Enguany el programa compta amb 6 tècnics acompanyants. Són les persones que duen a terme el programa, proposant i dinamitzant les difererents acccions de forma consensuada i conjunta amb coordinadors/es i entrenadors/es dels clubs adherits.

 

Per segon any consecutiu, es treballen continguts d’hàbits alimentaris saludables i també sobre la perspectiva de gènere en el món de l’esport, a través de dos tallers específics a mans d’especialistes.

 

En definitiva, es compta amb un equip de professionals multidisiplinar, especialitzat en diferents àmbits (activitat física i esport, educació, psicologia i nutrició), per tal d’oferir un acompanyament transversal i de qualitat.

 

 

Amb l'objectiu de crear una eina de transformació de l'entorn esportiu que afavoreixi l'aprenentatge dels i les esportistes i faci de l'esport el millor vehicle de creixement personal, l'àrea d'Esports del Consell de Menorca va posar en marxa el programa "Integrasport: Posam Valors a l'Esport".

 

A través d'aquest projecte s'ofereix suport als clubs per treballar una formació complementària al procés d'aprenentatge dels esportistes de les categories aleví, infantil i cadet amb la col·laboració dels clubs de l'illa. Les dades amb què el Consell Insular de Menorca fa feina assenyalen la importància de desenvolupar accions integrades, no aïllades, perquè la responsabilitat del creixement dels joves esportistes és compartida per tot un col·lectiu. Per això el treball de valors comporta accions dirigides a tots els agents que intervenen en l’esport escolar: esportistes en edat escolar, tècnics esportius, familiars, directius, àrbitres, delegats i públic general.

El projecte Integrasport preveu diferents actuacions:

1- Activitats que complementin la formació dels esportistes: treball emocional, dinàmica de grups, ...

2- Activitats per a la formació d'entrenadors i delegats: treball de suport amb els entrenadors i delegats

3- Activitats de sensibilització de mares i pares: treballs per a la relació amb altres pares, amb esportistes, ...

4- Activitats de foment dels valors educatius a la competició: tercer temps.

L'àrea d'esports del Consell de Menorca va crear un equip de feina que, en col.laboració amb els representants dels clubs que participen en el projecte, organitzen grups de feina, valoren les necessitats dels clubs, defineixen el programa d'activitats i planifiquen les sessions. 

 

L'equip de treball del Consell de Menorca està dirigit per Betlem Gomila, Llicenciada en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, i l'acompanyen Pere Calafat, Xeca Anglada, Biel Domingo i David Mercadal. El reponsable del programa Integrasport per part del Consell de Menorca és Josep Juaneda.

 

Les sessions s'inclouen en l'activitat esportiva habitual i tots dos, equip del Consell i club, fan un seguiment per assegurar el correcte desenvolupament de les accions que es duen a terme.


- INTEGRASPORT CURS 2019/2020 -

 

Després de l’èxit de les dues temporades anteriors, el Consell Insular a través del departament d’Esports, segueix apostant per aquest projecte. El passat 16 de setembre de 2019, l’equip d’Integrasport es va reunir amb els clubs que s’han adherit a aquest programa per a la temporada 2019-2020.

 

Actualment el programa compta amb el 30% dels clubs esportius de Menorca, amb un total de 30 clubs adherits de 15 disciplines diferents com el ciclisme, futbol, tennis, volei, futbol sala, bàsquet, judo, karate, gimnàstica artistica, atletisme, hípica, vela, bàdminton i patinatge.

 

La finalitat de la reunió va ser la proposta de millores i novetats per a treballar amb els clubs esportius en els diferents àmbits d’intervenció que estableix el programa: esportistes (cohesió d’equip, convivència, control emocional, activitats d’interrelació amb altres equips, clubs, esports...), famílies (implicació en competició, xerrades sensibilitzadores...), entrenadors i competició.

 

Durant la reunió es va decidir establir dos àmbits de treball, classificats en nivells d’intervenció. L’objectiu perseguit en el primer nivell d’intervenció és dotar de major autonomia a entrenadors i clubs. Per aconseguir-ho, es donarà formació a entrenadors dirigida a oferir recursos per a desenvolupar programes propis sobre valors. En el segon nivell d’intervenció es donarà formació a entrenadors dirigida a donar experiències i vivències que poden ser aplicades en els entrenaments. Enguany, com a novetat, també es duran a terme dos tallers, un d’hàbits saludables i un altre sobre igualtat de gènere.

 

- INTEGRASPORT CURS 2018/2019 -

 

La primera part  del programa Integrasport d'aquesta temporada ha finalitzat coincidint amb el final del curs escolar i les temporades esportives, i la majoria dels clubs han participat en les sessions programades.

En la gestió emocional, un dels pilars bàsics d'Integrasport, s'han centrat les/els esportistes del Club de Patinatge d'Alaior. A més de la part pròpiament esportiva també han tractat la part més creativa i expressiva a través de la pintura i els colors. Una manera diferent de materialitzar i expressar les seves emocions i de compartir una estona diferent amb els seus companys/es.

En aquesta sessió també es va elaborar un vídeo per al club que podreu veure a la web d'Integrasport. El mateix s'ha fet amb tots els clubs que han participat en el programa amb l'objectiu de donar a conèixer la feina que es realitza amb els diferents agents esportius i amb les diferents tipologies d'activitats que es desenvolupen.

- INTEGRASPORT CURS 2017/2018 -

39 EQUIPS JA TREBALLEN AMB INTEGRASPORT

La segona part del programa Integrasport està en marxa amb un grup de 13 equips de clubs esportius de l'illa. L'àrea d'Esports del Consell de Menorca els ofereix suport per treballar els valors en la formació esportiva. A la primera part, ja finalitzada, es van apuntar 26 equips.

El programa d'aquest curs 2017-18 s'ha dividit en aquests dos períodes d'actuació que es reparteixen en 17 sessions amb una durada de 3 mesos aproximadament. Els grups treballen amb 5 agents que intervenen en la formació esportiva dels clubs dissenyant programes específics segons les seves necessitats i cercant sempre la implicació de tots els agents que estan al voltant dels joves esportistes.

En la primera intervenció van participar els següents clubs:

- Penya Ciutadella / Penya Orient (12 equips)
- Dosa CF (6)
- UE Sami (4)
- Club Atlètic Mercadal (2)
- Club Atlètic Villacarlos (2)

I en la segona part:

- Club Volei Ciutadella (4)
- Club Esportiu Es Port (2)
- Club Tennis Mercadal (1)
- Golf Son Parc (1)
- Club d'Escacs Penya Alfil (1)
- Club de Patinatge d'Alaior (1)
- Club Atlètic Villacarlos (3)

 

 

INTEGRASPORT EN LAS V JORNADES "ENTRENAR EDUCANT"

El 16 de febrer de 2018 a la sala de plens del Consell de Menorca es va celebrar la segona part de les V Jornades "Entrenar educant", organitzades per l'àrea d'esports i la Fundació per a l'Esport Balear dins el programa "L'esport a debat".

Tres interessants comunicacions sobre la visió i el treball dels clubs en l'esport escolar van obrir l'acte:

 

  • "El autoarbitraje al bàdminton, tot un aprenentatge", a càrrec del delegat de la Federació de Bàdminton a Menorca, Francisco de Haro.

 

  • "Desigualtat de gènere en el volei menorquí", un treball dels ex-alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Activitats Esportives, Armand Anglada, Josep Pallicer i Adrià Vilches.

 

  • "Projecte Integrasport, un nou model de formació", que presenten els professionals del món de l'esport que formen part de l'equip responsable d'aquest projecte que desenvolupa el Consell de Menorca.


Després de les comunicacions els assistents van poder conèixer els diferents projectes que es duen a terme entre el departament d'esports del Consell de Menorca i la Fundació per a l'Esport Balear a través de diferents pòsters divulgatius.

Seguidament es va organitzar un world cafè en el qual es formaren grups que van tractar els continguts de les jornades i van treure conclusions que van ser exposades a la resta dels grups per finalitzar aquestes jornades.

 


MÉS DE 500 PERSONES UTILITZEN L'APLICACIÓ D'EMOCIONS D'INTEGRASPORT

El projecte Integrasport ofereix suport als clubs esportius de Menorca per treballar en la formació esportiva amb l'objectiu de fer de l'esport el millor vehicle de creixement personal tant físic com emocional i social. Per això ha creat una aplicació informàtica per facilitar la recollida de dades sobre l'estat emocional de les persones que intervenen en l'esport escolar.

Més de 500 usuaris ja se l'han descarregat. Esportistes i familiars, tècnics i directius reflecteixen les seves emocions després dels entrenaments i les competicions a través d'uns emoticones de colors que assenyalen el seu estat d'ànim: alegria, felicitat, avorriment, tristesa, ansietat ....

Les primeres dades d'aquesta nova aplicació assenyalen que la majoria d'agents que intervenen en l'aprenentatge se senten satisfets després de la pràctica esportiva: un 61,5% dels esportistes i un 51,51% dels familiars han triat l'emoticona verd.

D'altra banda, els familiars (un 13,13%) s'han sentit més tristos que els esportistes (10,1%) i han optat per l'emoticona de color vermell.

 

Presentació projecte Integrasport
App Integrasport
PROJECTE Integrasport
Web Integrasport
Presentació Integrasport 2017/18
Primers resultats App Integrasport
4a Edició del programa Integrasport

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Compartir
 
Menorca, Illa de l'Esport
INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS